Golv barnrum

 

Hej på er!
En viktig men ibland bortglömd del av barnrummet som definitivt kan göra stor skillnad är golvet! Det är lätt hänt att man endast tänker matta. Men det finns många roliga ideér till golvet som kan göra stor skillnad! Beroende på vilken förutsättning ditt golv har när du börjar så finns det olika alternativ, har du till exempel ett vackert äldre trägolv kanske du inte vill måla det utan dekorera med kreativa mattor istället. Om du däremot har ett slitet golv som behövs fixas så kanske man kan passa på att göra nåt kul. Här kommer mina fyra bästa tips!

 

Dekorera med färg

Det finns många sätt att få in mer mönster och/eller färg i barnrummet, ett superkreativt och roligt sätt är att måla golvet! Har du ett golv som ändå behövs målas/slipas så fundera över om du inte ska ta tillfället i akt. Skapa regelbundet mönster med en fin mall eller freestyla och måla roliga detaljer på golvet, som till exempel myrorna på bilden nedan. Lika viktigt som underlaget är när du tapetserar gäller så klart även när du ska måla ditt golv. Är det ett behandlat trägolv sen innan kan det behövas slipas lätt på ytan för att färgen ska fästa bättre. Bolla med färghandeln du ska handla i, de är ofta mycket kunniga och kan guida dig rätt. Var lite tokig!

 

Måla golv

 

Kreativa mattor för lek

Om du redan har ett vackert golv eller helt enkelt föredrar mattor så finns det massor av kreativa och fina mattor att välja mellan just nu. För att använda mattan som en rolig detalj i rummet, välj en eller flera mattor som uppmanar till lek. Några fina exempel på detta ser du nedan. Bilbanor på mattan är inget nytt men fortfarande lika fint och kul i nya versioner, eller varför inte en matta formad som ett djur? Även världskartan kan enkelt ge en mysig stundi till de lite äldre barnen tillsammans med dig som förälder.

 

Golv kreativa mattor

 

Lekfulla golv

Ett annat sätt att skapa lekfullhet till golvet i barnrummet är i golvets struktur. Kanske parkett i ett vackert mönster skulle ge en fin kontrast till resten av inredningen? Om du har ett vackert plankgolv så kan en slipning och ny lack/behandling ge golvet ett helt nytt liv, välj en nyans ljusare eller mörkare än vad du hade innan för variation! Är du ännu modigare så måla hela golvet i en uttrycksfull färg, passa på att vara färgglad i barnrummet!

 

Golv mönster

 

Vackra mattor

En annan ide till valet av matta är att använda den för att skapa spännande kontraster eller vacker dekoration. En blommig matta i äldre stil kan ge en härlig kontrast till barnsängens färg med roliga kuddar som i bilden nedan. Eller matcha mattan efter de exakta färgerna du redan har valt till ditt barnrum, ett val som gör ett mjukt och behagligt intryck till helheten i rummet. Våga också att använda flera mattor i olika färg/mönster omlott eller tillsammans. Jag tycker ju mer textilier, desto  mysigare rum!

 

Golv barnrum

Hoppas att ni fått lite nya tankar kring golvet i era barnrum! Vi kommer under våren även gå igenom tips och ideér till taket, en annan del av barnrummet som ofta glöms bort och hålls neutralt 🙂

//Cecilia

Photo credit: onekingslane, myscandinavianhome, marthastuart, grahamsgreen, gravityhomeblog, hm.se, instagram.com, petitandsmall, insideout.com, juliajohnson, homedecor, littlebabychloe´s