Tapetsera möbel i tapet

Hej på er!

Det finns mycket roligt att göra med tapet! I detta inlägg tänkte jag gå igenom steg för steg hur jag tapetserade en byrå i vår tapet Hurra Grön, till vårt showroom i gallerian Bromma Blocks i Stockholm.

 

1. Grundarbetet

Det första man behöver göra är att se till att grunden är bra att arbeta på. Om du har en lackad möbel föreslår jag att du slipar bort det översta lagret lite lätt med sandpapper. Jag hade en obehandlad byrå men ville att stommen skulle vara vit, så jag målade hela byrån i vit grundfärg till att börja med.

 

Tapetsera möbler

 

2. Tapetseringen

Det du behöver till tapetseringen är;
– Decoupage-lack, fungerar både som lim och lack och finns att köpa i hobbyaffärer
– Pensel
– Rakblad
– Tapet

Börja med att mäta ut dina bitar du behöver och klipp dem raka i den storleken som passar ytan.

Tapetsera möbler

Stryk på rikligt med lack på möbeln och se till att sätta fast tapeten rakt.

Tapetsera möbler

Om du har en liten bit tapet som hamnar utanför ytan där du vill ha den, skär bort med ett vasst rakblad. Använd en stållinjal till hjälp om det behövs. Vänta till lacket har torkat innan du fortsätter.

 

3. Lacka tapeten

Tapetsera möbler

När lacket har torkat och tapeten sitter på rätt ställe är det dags att lacka. Man kan välja matt eller blankt lack. Stryk på lacket på tapeten med en ren pensel och låt torka. Se till att det hamnar ända ut i kanterna. Upprepa en omgång till när det torkat om du vill att effekten av lacket ska synas lite mer, alltså matt eller blankt.

 

4. Dekorera

Tapetsera möbler

Som ett sista steg är det dags att välja knoppar eller handtag, beroende på vilken möbel du har så klart 🙂 Jag är besatt av vackra knoppar och behåller sällan originalet på nya möbler eller luckor till köket. Jag valde prickiga för att få en lekfull känsla på min byrå. Känn försiktigt efter vart hålet för knoppen sitter under tapeten och gör ett litet kryss med rakbladet på tapeten där hålet är. Skruva fast knoppen.

 

Tapetsera möbler

När alla knoppar är på plats så är byrån klar!

Lycka till med att skapa din egna unika möbel till ditt barnrum.
//Cecilia