4. Hur man tapetserar

Här kan du steg för steg se vår rekommendation på hur du sätter upp dina nya tapeter, läs innan du sätter igång! Instruktioner får du även med på varje rulle av våra tapeter, så att du enkelt kan ha den att kika på medan du arbetar.

Det här är Peter Pingvin.

1. Börja med att mäta upp och skära/klippa till den första våden enligt väggens höjd. Se till att ha lite extra både upptill och nertill och ta hänsyn till mönsterpass. Kontrollera att ingen rulle är defekt eller skadad innan du sätter igång.

Det här är Peter Pingvin.

2. Vi rekommenderar att tapeterna sätts från vänster till höger, börja gärna vid dörr eller fönster. Rolla lim direkt på väggen. Se till att hela ytan täcks med lim och att det blir ett jämnt lager, en olimmad fläck blir en blåsa på tapeten. Limma 1,5 tapetvåd i taget.

Det här är Peter Pingvin.

3. Det är viktigt att första våden monteras rakt. Ett tips är att göra ett lodat blyertsstreck en tapetvåd in på väggen och sedan montera första våden längst med blyertsstrecket.

Det här är Peter Pingvin.

4. Använd ett vattenpass för att försäkra dig om att våden sitter rakt. Tänk på att om det blir lite snett i början, ökar det för varje våd. Om våden sitter snett, försök inte dra den på plats utan ta bort den och gör om. Kolla i så fall om du behöver fylla på lite lim.

Det här är Peter Pingvin.

5. Eftersläta våden med ett rent tapetverktyg eller en tapetborste. Arbeta från tak mot golv och från mitten mot kanterna, på detta sätt får du bort eventuella bubblor under tapeten.

Det här är Peter Pingvin.

6. Rolla lim för nästa våd.

Det här är Peter Pingvin.

7. Våderna ska monteras kant i kant vilket innebär att de inte ska överlappas. Se till skjuta ihop våderna utan några synliga skarvar med ett lätt och jämnt tryck där mönstret passar ihop. Se till att det finns lim där vådkanterna möts annars kan skarvarna bli synliga.

Det här är Peter Pingvin.

8. Eftersläta varje våd med ett rent tapetverktyg eller en tapetborste. Arbeta från tak mot golv och från mitten mot kanterna.

Det här är Peter Pingvin.

9. Undvik att få lim på framsidan av tapeten och tvätta bort eventuella limrester omgående med en rikligt blöt tapetsvamp. Det är lätt hänt att det kommer ut lite lim i skarven mellan våderna så var noggrann med att torka av där.

Det här är Peter Pingvin.

10. Upprepa föregående steg till alla våder är på plats. Läs mer på om hur du tapetserar hörn på https://www.bymannerstrale.se/tapetskolan/tapetsera-horn-pa-basta-satt/

Det här är Peter Pingvin.

11. När tapeten är på plats, skär bort överflödig tapet vid golv och tak. Ha alltid vassa blad för att inte trasa sönder tapeten. Om du vill ha lite stöd när du skär kan du ta hjälp av en stållinjal. Luta gärna handen i riktningen som du drar kniven (istället för att ha den rakt ovanifrån). Vädra rummet i ett dygn men håll normal rumstemperatur så limmet torkar.

Det här är Peter Pingvin.

Klart! För inspiration till ditt förnyade rum, kika in på www.bymannerstrale.se/inspiration/

830812-0040
© By Mannerstråle