2. Innan du tapetserar

Förarbetet innan tapetsering är mycket viktigt för resultatet. Det ser lite olika ut beroende på vilken yta du har att utgå ifrån. Börja med att ta bort krokar, spikar och plugg ur väggen, även golv- och taklister om du har möjlighet. Bryt strömmen innan du tapetserar och skruva loss kåporna vid strömbrytare och eluttag. Täck över golvet med papp. Behöver du slipa så tänk på att täcka över möbler och dörröppningar så att du skyddar från slipdamm.

Renoveringstapet
Har du mycket ojämt underlag kan man behöva bredspackla. Ett annat alternativ är att först tapetsera med en renoveringstapet, även callad coverup tapet. Den är tjock och ger en fin, slät yta. Ojämnheter bör slipas ner innan du sätter renoveringstapeten. Man kan med fördel klippa till den innan man sätter upp den på väggen, då den är armerad och därmed stelare än annan tapet. Tapeten sätts kant i kant och inte runt hörn, se till att våden slutar i hörnet. Till denna tapet använder du våtrumslim. Det kan vara bra att förlimma eller grundmåla en omgång innan om underlaget är sugande.

Tapetserad yta
Ta bort tapet som sitter löst med en skrapa. Slipa ner eller skär bort skarvar om tapeten innan har överlappats. Alla ojämnheter och hål måste spacklas och slipas ner innan du kan börja tapetsera.

Strukturtapet
På pappersburna vinyltapeter eller strukturtapeter som är spaltbara, dvs att det går att ta bort det översta skiktet, tar du bort det innan omtapetsering. Är strukturtapeten inte spaltbar måste den bredspacklas och slipas till en jämn yta. Damma av och förlimma innan du tapetserar.

Målad väv eller glasfibertapet
Tvätta med målartvätt och skölj av. Bredspackla, slipa till en jämn yta, damma av och förlimma väggen. Låt torka innan du börjar tapetsera.

Juteväv & textiltapeter
Ta ner materialet, använd tapetborttagningsmedel om det behövs. Bredspackla, slipa till en jämn yta, damma av och förlimma. Låt torka innan du tapetserar om.

Målad yta
Tvätta väggen med målartvätt och skölj av. Om du har sprickor eller områden där färgen släppt; skrapa bort, spackla och slipa innan du sätter igång att tapetsera.

Betong och putsade ytor
Spackla igen skarvar och andra ojämnheter. Bredspackla hela väggen och slipa till en jämn yta. Förlimma väggen innan du sätter din tapet eftersom underlaget är sugande. Väggen kan annars suga åt sig vattnet från tapetlimmet och tapeten sitter inte som den ska.

Gipsskivor, spånskivor och träfiberplattor:
Precis som med andra underlag behöver du spackla igen hål, ojämnheter och skarvar. Skarvarna kan du antingen fixa med skarvremsor eller med sandspackel. Slipa sedan, damma av och förlimma då underlaget är sugande. Skarvarna mellan spånskivor grundmålas med akrylfärg.

830812-0040
© By Mannerstråle