6. Spackla

För ett fint resultat när du tapetserar så måste underlaget vara slätt. Om du behöver spackla så börja med att välja rätt spackel till ditt underlag. För väggar inomhus passar oftast fint sandspackel. Tänk på att hellre spackla flera tunna lager. Se till att ha ett par spackelspadar med olika bredd när du börjar. Rådfråga gärna vad du behöver hos din återförsäljare.

Spackla hål
Spackla över och låt det torka. Om det behövs, gör en påspackling och låt torka innan du slipar och damma av.

Bredspackla
Har du stora ojämnheter på väggen eller har tagit bort gammal tapet bör du bredspackla innan tapetsering. Det innebär att du jämnar ut hela väggen/väggarna i rummet, ett arbete som kan ta lång tid och vara svårt om man inte gjort det innan. Här kan det vara värt att hjälp av en professionell målare. Har du tagit bort lager av tapet eller ska tapetsera över gammal målarfärg, bör du skära jämnt kring eventuella kanter och slipa väggen lite lätt innan du bredspacklar så att lösa bitar och rester faller bort. Vid bredspackling behöver man en lite mindre spackel och en bred, du tar upp spacklet med den mindre och lägger på den breda, som du sedan stryker på väggen.

När underlaget är spacklat och torrt slipar du hela ytan och dammar av. Ofta behöver man spackla och slipa flera gånger. Sista gången du slipar bör vara med ett fint sandpapper för att få en jämn fin yta.

Spackla skarvar
När man spacklar tapetskarvar eller skarvar av spån/gipsskivor bör man förstärka spacklingen med remsor av glasfiber. På detta sätt undviker man att det spricker upp. Här kan man använda självhäftande remsa eller som du fäster direkt med spacklet.

Spackla hörn
För ytterhörn finns det hörnskyddslister eller remsor förstärkta med metall, som man sätter fast och sedan spacklar in. Om man ska spackla innerhörn använder man skarvremsor eller spackelremsor som fästs in i det våta spacklet och sedan spacklas över. Tänk på att ha rätt spackel till rätt moment, fråga din återförsäljare om du är osäker.

Tänk på!
…att se till att spacklet är helt torrt innan du slipar och spacklar en gång till. Flera tunna lager är bättre än tjocka.

830812-0040
© By Mannerstråle